onsdag 1 mars 2017

Chokladkaka x2

Vi fick gäster i flera omgångar på helgen. Kul! Inte nog med att det förstås alltid är trevligt med lite sällskap en stund, inte nog med att Filip är bortskämd (som man får vara som liten 1-åring) och har blivit en hejare på att öppna paket och fått många fina presenter, inte nog med att det är roligt återse vänner man inte sett på länge och familjen man inte ser ofta nog, inte nog med att det är spännande att se hur Filip reagerar - först blygt för att sedan bli modigare - dessutom har jag fått tillfälle att baka. Jag skrev ju i DETTA inlägg att jag hade 10 söta recept kvar till min ultimata kokbok - nu återstår sju. (Det har ju blivit mycket sött bakat, men både babyshower-tårtor [med uggla] och [med stork] och bamsekaka blev ju bonus....)


Det blev två sorters chokladkaka. På fredagen åt vi chokladkaka med hallon. Ljuvligt god, lite glassig med perfekt dos hallon.

Chokladkaka med hallon

Botten:
10 digestivekex
50 g smält margarin
1 msk kakao
1 msk socker

Fyllning:
3 gelatinblad
120 g riven choklad
3 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1 ägg
1 msk konjak
3 dl frysta hallon

Smula sönder kexen och blanda sedan samman med margarin, kakao och socker i en bunke. Bred ut på bottnen av en kakform med löstagbar botten.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten några minuter. Smält chokladen i ångbad. Vispa grädden fluffig. Värm mjölken. Rör ut gelatinbladen i den varma mjölken och häll sedan mjölkblandningen i den varma chokladen. Lägg till ägg och konjak, blanda väl. Blanda chokladblandningen med grädden.
Bred ut hallonen på kakbottnen. Bred chokladfyllningen utanpå. Sätt kakan i frysen och låt stelna några timmar eller över natten. Låt stå framme ungefär en timme innan serveringen.


På söndag blev det chokladkaka igen, förutom fastlagsbullarna ni såg tidigare. Denna gång en fuktig torrkaka, om man kan säga så, men en skvätt konjak, några stänk kaffe och en mängd choklad och kakao. Oerhört gott! Ni ska bli bortskämda med även detta recept - och om ni inte prövar har ni bara er själva att skylla för den fullständig njutning ni missar.

Chokladkaka med mörk choklad och konjak

200 g margarin
2 dl socker
150 g mörk choklad
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Fuktning:
¾ dl vatten
½ dl socker
2 msk konjak

Glasyr:
3 msk hett starkt kaffe
1½ msk margarin
1½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2¼ florsocker

175o, ca 55 minuter

Rör margarinet och sockret till skum. Tillsätt äggen, ett i taget under kraftig vispning. Grovhacka chokladen med en stor kniv och tillsätt den i smeten. Blanda samman resten av ingredienserna och tillsätt dem under lätt omrörning. Häll smeten i en smord kakform och grädda. Hetta upp vatten och socker. Rör i konjaken. Fukta kakan med blandningen och låt stå och dra i 1-2 dagar.
Smält fettet i det heta kaffet och rör ner kakaon, vaniljsockret och florsockret. Häll blandningen över tårtan och garnera med nonpareller innan glasyren hinner stelna.

1 kommentar:

Kerstin sa...

ojojoj, måste nog testa dehär
(om du inte vill göra på nytt o bjuda in mej)